За района

 ТУК можете да разгледате интерактивната карта на част от културните и исторически обекти и пространства, разположени на територията на район „Лозенец“, предоставена на жителите на района от Фондация „Формат СФФ“, реализирана в партньорство с район „Лозенец“, по Програма „Европа 2017″ на Столична община.

DSC_9045Район Лозенец е разположен на хълма, южно от старата градска част на София и опира до северните поли на планината Витоша.
Границите му са както следва: на север – булевардите „Арсеналски”, „Евлоги Георгиев” и „Драган Цанков”, на изток – „Пейо Яворов” и „Симеоновско шосе”, на запад бул. „Черни връх” и ул. „Козяк” и на юг – „Околовръстен път”. Простира се на 9,24 км2 площ, което съставлява едва 4%от територията на Столична община, а средната му надморска височина е 588 м. През територията на район Лозенец протичат две реки – Драгалевска и Аджибарица, а почти 30% от тази площ (2,7 км2) е заета
от гори.

В Лозенец според данните от преброяването през 2011 г. живеят 53 080 души. Значителна част от територията на района е заета от нискоетажни жилищни сгради сред дървесна и храстовидна растителност.
Едно и двуетажни къщи сред дворни пространства се редуват с три- до пететажни кооперации. Редица малки по площ квартални градини, както и част от Борисовата градина задоволяват важни обществени потребности и допълват облика на района на най-пищно озеленената територия на София.

–-Из книгата „Лозенец – зелената перла на София”, издадена с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа, 2012 г. и реализирана в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата –2019 г.–-

 

 

Подаване на сигнал

Тук ще намерите формата за подаване на сигнали и предложения към районната администрация.

Горещ телефон

Това е новата услуга, която район "Лозенец" предлага на жителите на района. На нашият "горещ телефон" ще можете да подавате вашите сигнали, мнения и препоръки, всеки работен ден от 08:30 до 17:00 часа.